Op dit moment van schrijven ben ik aan het genieten van een heerlijke kop koffie en een plak(je) bananenbrood. Zojuist wandelde ik in Amsterdam een koffietentje binnen. ‘Goedemorgen, zo wat is het hier gezellig druk, hebben jullie nog een tafeltje vrij, vraag ik?’ ‘Oh, I am sorry, but I only speak English’ zegt de medewerker. ‘No problem’ antwoord ik en ons gesprek gaat verder in het Engels.

 

Voor mij geen onzekerheid, schaamte of een licht gevoel van paniek. Toch is dit voor veel van ons wel het geval vooral wanneer het Engels als een soort ninja onverwachts uit de hoek komt. Je gaat daarna even jouw Engels analyseren in je hoofd en wellicht nog even vergelijken met het Engels van je vriend, vriendin, partner, collega of kind, herkenbaar? En in veel gevallen kom je tot de conclusie dat hun Engels in jouw ogen veel beter is. Well, let me be the judge of that ;-).

 

Voor sommigen van ons is een taal leren een makkie voor anderen is het een uitdaging. Er heerst helaas nog best een vooroordeel op de Engelse taal. ‘ Ach, Engels kunnen we allemaal toch wel?’ hoor ik mensen zeggen. We kijken Engelstalige films, videos op Youtube, luisteren naar Engelstalige muziek etc. Als Engels dus niet makkelijk is voor je, dan doe je blijkbaar iets niet goed. Bullshit!

 

Docenten die op de middelbare school al zeggen dat er een wonder moet gebeuren om het vak Engels met een voldoende af te sluiten…Niet echt goed voor je zelfvertrouwen. De kans is groot dat je de taal en die docent helemaal niet leuk meer vond en leren van mensen die we niet zo leuk vinden is behoorlijk moeilijk.

 

Een taal leren moet vooral motiverend en plezierig zijn. Het moet je een goed gevoel geven. Kleine stappen met successen, wat zul je dan gaan geloven in jezelf! Als je iets echt graag wilt dan is het met de juiste mensen om je heen echt mogelijk. Of het vanzelf gaat, nee, maar hard werken met veel plezier wordt echt beloont.

 

Love,

Kimberley