Is het niet fascinerend dat twee mensen dezelfde tekst, post of e-mail lezen en het totaal anders interpreteren.

 

Toen ik nog studeerde heb ik eens een e-mail ontvangen van een docent die eigenlijk om verduidelijking vroeg wat betreft mijn portfolio. Je kon je portfolio in één keer halen of je moest je portfolio mondeling toelichten wat inhield dat je het niet meteen had gehaald en daardoor er een tijdelijke onvoldoende op de cijferlijst kwam te staan. Ik herinner mij nog goed dat ik die e-mail las en ik voelde meteen die intense teleurstelling. Sommige onderdelen waren namelijk niet duidelijk genoeg. Niet duidelijke genoeg?! Ik snapte daar dus echt helemaal niets van. Ik had ook nog eens eerst die 5 op mijn cijferlijst zien staan en toen las ik die e-mail. Woedend was ik. Bij elk woord werden gevoelens als boosheid, onbegrip en verdriet erger. In die tijd kon ik nogal dramatisch reageren, aangezien ik nog behoorlijk last had van perfectionisme. Ik belde mijn vrienden en uiteraard waren die het helemaal met mij eens. Erkenning krijgen en voeren dat negatieve gevoel. De woorden van die docent waren natuurlijk net iets negatiever in mijn mind en dat in combinatie met een beetje vrouwelijk drama, nou die beste man stond er niet goed op.

 

Mijn vader daarentegen las die e-mail compleet anders. Volgens hem was er helemaal niets aan de hand en moest ik gewoon mijn portfolio toelichten en die docent was volgens hem zelfs positief. Het feit dat ik een onvoldoende had gehaald zorgde er al voor dat ik die e-mail nooit positief zou kunnen hebben gelezen. Ik was al gekwetst. Dit zei echt alles over mij. Ik had gefaald. Ik was niet goed genoeg. Het gesprek overigens verliep heel goed en ik stond binnen 15 minuten weer buiten met een 8.

 

Wat ik met dit verhaal wil zeggen is: oordeel een ander niet te snel als het gaat om geschreven woorden. Ik zie het nog steeds zo vaak gebeuren dat mensen elkaar veroordelen op geschreven tekst terwijl het vaak niets met die ander te maken heeft, maar met onze eigen gevoelens en gedachtes. Twijfel je toch over iemands bedoelingen, vraag dan om verduidelijking en vul niet zomaar in. Laten we van het positieve uitgaan. Let love rule!

 

Love,

Kimberley