Ik had de lerarenopleiding Engels gedaan. Ik zou dus leraar worden in het onderwijs en ik zou dus Engels gaan geven. Helder toch?! Ik heb het nog geen drie jaar vol kunnen houden. Wat was er toch mis met mij heb ik lang gedacht. Inmiddels weet ik dat er niets mis is met mij, maar ik was totaal geen match voor het systeem. Ik heb een andere visie op het onderwijs en ook op het geven van de Engelse taal. Vechten tegen het systeem kosten veel energie. Ik raakte lichamelijk en mentaal echt volledig uitgeput terwijl ik pas net was afgestudeerd. Hoe was dat toch mogelijk?

 

Wanneer ik aan de Engelse taal denk dan voel ik de vrijheid die het kinderen, tieners en volwassen kan bieden om te kunnen communiceren met mensen wereldwijd. De kansen die het creëert om voor een studie of baan te kiezen waar de Engelse taal een vereiste is. De mogelijkheid om inspirerende boodschappen en missies wereldwijd te kunnen verspreiden, zodat we allemaal wat dichterbij elkaar komen. Het overbrengen van een taal is veel meer dan de taalregels uitleggen. Je wilt de taal namelijk echt begrijpen en voelen. Je wilt je toch kunnen uitdrukken met de woorden die bij jou passen, want dan pas voel je je vertrouwd en durf je het toe te passen in de praktijk. Het leren van een tweede taal gaat niet van de één op andere dag en elke stap is er één toch? We streven vaak als het om Engels gaat meteen naar een vorm van perfectie. We gaan ons vergelijken met anderen, maar jouw pad om de Engelse taal eigen te maken is JOUW pad en niet die van iemand anders.

 

Ik ontmoet jongeren en volwassenen en zij zijn ervan overtuigd dat ze geen Engels kunnen omdat ze geen goede cijfers haalden voor Engels op school. Een grammatica toets is één ding en toepassen van de grammatica tijdens het spreken is echt iets anders, geloof mij. Wellicht waren die toetsen die binnen het systeem vallen niet voor jou geschikt. We leren Engels allemaal op onze eigen manier en we hoeven ook niet goed te zijn in elke vaardigheid. Misschien is praten in het Engels wel helemaal jouw ding laten we er dan samen voor zorgen dat we dat nog veel beter gaan maken. Focus op de vaardigheden waar we wel goed in zijn.

 

Wat is het doel om Engels te leren? Hoe wil je het toepassen in de praktijk? Wat motiveert jou om deze taal te leren? Wanneer je dit helder hebt dan maakt het niet uit welke level je begint, je gaat ervoor, omdat je een doel hebt en weet waarvoor je het doet.

 

Love,

Kimberley