De Engelse taal, op 10-jarige leeftijd raakte ik gefascineerd door het gevoel wat deze taal in mij los maakte. Ik begreep niet waarom ik zo door deze klanken werd geraakt, maar ik wist meteen ik wil dit ook kunnen praten. Het voelde alsof de klanken rechtstreeks binnen kwamen en ik werd er ontzettend blij van. De betekenis van de woorden kon het toen niet zijn aangezien ik nog niets van de taal begreep, maar het voelde als een verbintenis, als thuis komen.

 

Op de middelbare school wilde ik maar één ding namelijk Engels leren en vooral praten, maar de manier waarop de taal werd aangeboden was voor mij een diepe teleurstelling. Het Engels speelde steeds een grotere rol in mijn leven met name op de momenten waarin ik mij als tiener onbegrepen en alleen voelde. Op de één of andere manier voelde deze taal veilig en kon ik mijn gedachtes en gevoelens beter onder woorden brengen. Het werd ook een manier om te vluchten, te vluchten uit de realiteit. Het werd te confronterend. De liefde voor de taal werd overschaduwd door mijn eigen interne worsteling met de dingen in het leven en de resultaten op de middelbare school gaven ook de bevestiging dat mijn Engels eigenlijk maar gewoon voldoende was.

 

Toen ik uiteindelijk Engels ging studeren voelde ik de liefde weer terugkomen. Ik vond de lessen over de taal uitermate interessant en ik voelde die drive om te leren en de taal eigen te maken. In het begin was ik theoretisch gezien verre van de beste, ik schaamde me ook echt, was heel erg onzeker. Ik durfde echt geen antwoord te geven op vragen in de klas met name bij vakken als literatuur. Ik ben niet Engels gaan studeren omdat ik er een negen voor had op de middelbare school. Ik ben Engels gaan studeren vanuit een liefde voor de taal en die liefde was er. Gooi daar nog even een dosis doorzettingsvermogen en drive overheen en daar was ik dan één van de vier studenten die binnen vier jaar was afgestudeerd.

 

Taal is een levend ding omdat het continue blijft veranderen zullen taaldeskundigen zeggen. Taal is zeker een levend ding, want door woorden aan ons gevoel te geven kunnen we ons verbinden met anderen en deze verbintenis maakt ons mensen levendiger dan ooit.

 

Love,

Kimberley